بیماری سیاه سرفه چیست و چه طور درمان میشود؟ ممکن است این سوالات بعد از شنیدن سیاه سرفه در کودکان برای شما ایجاد شود. با ما همراه باشید تا پاسخ این سوالات را مطرح کنیم. به طور کلی سیاه سرفه یک بیماری مسری بوده که باعث بروز سرفه های شدید شده و عمدتا نوزادان و خردسالان را تحت تاثیر قرار میدهد.
آشنایی با بیماری سیاه سرفه در کودکان
سیاه سرفه که با عنوان پرتوسیس نیز شناخته میشود، یک بیماری عفونی و باکتریایی بوده که با حملات شدید سرفه خود را نشان میدهد. این بیماری بیشتر نوزادان کمتر از ۶ ماه را که هنوز به طور کامل با استفاده از واکسیناسیون محافظت نشده و کودکان ۱۱ تا ۱۸ ساله که ایمنی آن ها از واکسن شروع به از بین رفتن کرده است را تحت تاثیر قرار میدهد. سیاه سرفه بیماری واگیردار بوده و تنفس در هوای حاوی قطرات تنفسی باکتری، موجب آلودگی افراد به بیماری سیاه سرفه میشود. کودکان مبتلا به سیاه سرفه، آنچنان پشت هم سرفه میکنند که هرگز بین آن ها نفس نمیکشند و در پایان سرفه ها نفس عمیقی با یک صدای عمیق مانند فریاد میکشند.
سیاه سرفه در کودکان چه علائمی دارد؟
سیاه سرفه اغلب با علائم شبیه آنفولانزا یعنی عطسه، آبریزش بینی و سرفه ی خفیف شروع میشود. کودک مبتلا به بیماری سیاه سرفه به طور معمول به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه سرفه کرده و قبل از شروع حمله سرفه بعدی برای نفس کشیدن تقلا میکند. در طول سرفه ممکن است رنگ کودک قرمز یا بنفش شده و لب ها و ناخن های او نیز به علت کمبود اکسیژن کبود شود. همان طور که بیان کردیم بسیاری از نوزادان و کودکان مبتلا به سیاه سرفه دچار سرفه های شدید میشوند، اما در برخی از نوزادان ممکن است طوری به نظر برسند که در حال تنفس هستند اما در واقعیت صورت آن ها قرمز شده و دچار وقفه تنفسی نوزاد شده باشند. از سایر علائم کمتر دیده شده سیاه سرفه در کودکان میتوان به گلودرد، تهوع و استفراغ، بیرون زدگی چشم، تشنج، نارسایی تنفسی و.. اشاره کرد.
علت بیماری سیاه سرفه در کودکان چیست؟
سیاه سرفه بسیار بیماری مسری بوده که توسط باکتری بوردتلا پرتوسیس ایجاد شده و کودک به آن، از طریق تماس مستقیم با شخص مبتلا به باکتری یا با تنفس در هوای آلوده به این باکتری مبتلا شده و این باکتری وارد گلو یا بینی کودک میشود. توجه داشته باشید که برای احتیاط، کودکان را باید از هر کسی که سرفه میکند، دور نگه دارید.
سیاه سرفه چه خطراتی برای کودکان دارد؟
سیاه سرفه برای نوزادان کمتر از ۶ ماه میتواند کشنده باشد. بنابراین نوزادان مبتلا باید در بیمارستان درمان شوند چون ممکن است به ساکشن برای پاک کردن راه های هوایی نیاز داشته باشند. بیماری سیاه سرفه در کودکان یک بیماری خطرناک بوده که میزان مرگ و میر بالایی نیز دارد. اغلب این مرگ و میرها مربوط به کودکانی است که هنوز واکسن نزده اند یا هنوز به سن دریافت این واکسن نرسیده اند. امروزه میتوان با تزریق واکسن سیاه سرفه میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری را کاهش داد.
پیشگیری از سیاه سرفه در کودکان
بهترین راه پیشگیری از ابتلای کودکان به این بیماری تزریق واکسن است.برای مطلع شدن از زمان درست تزریق واکسن، نیاز است که چکاب دوره ای نوزاد را جدی بگیرید. واکسن سیاه سرفه که بخشی از واکسن سه گانه میباشد، به طور معمول در ۵ دوز قبل از تولد ۶ سالگی کودک انجام میشود. برای محافظت بیشتر در صورت کم شدن ایمنی حاصل از واکسن در کودکان ۱۱ تا ۱۸ ساله دریافت یک دوز تقویتی لازم است. برای محافظت از نوزادان تازه متولد شده نیز این واکسن برای تمام زنان باردار در نیمه دوم هر بارداری تجویز میشود.
سیاه سرفه در کودکان چگونه درمان میشود؟
مهم تری ترین نکته برای درمان این بیماری تشخیص به موقع بیماری میباشد. بعد از تشخیص بیماری سیاه سرفه پزشک، برای کودک آنتی بیوتیک هایی برای مبارزه با عفونت تجویز میکند. در صورت بد حال بودن کودک یا داشتن شرایط خاص، پزشک برای او رژیم دارویی متفاوتی تجویز کند. برخی از نوزادان و کودکان برای درمان سیاه سرفه نیاز به بستری شدن دارند تا علاوه بر استفاده از داروهای آنتی بیوتیک، از طریق اکسیژن رسانی به بهبود شرایط تنفس کودک کمک شود.