دلیل خون دماغ شدن کودکان چیست؟ خون دماغ کودکان چه موقع خطرناک است؟ خون دماغ شدن کودک در هر شرایطی والدین را نگران می کند. به این ترتیب اکثر والیدن به دنبال جواب این سوال هستند که چرا فرزند ما خون دماغ می شود؟ وقتی یک یا دو رگ کوچک بینی پاره می شود، عاظه خون دماغ شروع می شود. این مشکل دلایل مختلفی می تواند داشته باشد که یک یاز آنها زخم کردن بینی توسط کودک است. البته تغییرات دما در فصل تابستان را می توان بزرگترین دلیل آن دانست. در این مطلب قصد داریم از دانش و تجربه خانم دکتر نسرین دوامی برای بیان علت خون دماغ دشن در کودکان بهره بگیریم.
دلایل خون دماغ شدن کودکان
خون دماغ شدن در کودکان میتواند با توجه به شرایط جسمانی فرد و نوع آن علت های متفاوتی داشته باشد که در ادامه به آن ها اشاره میکنیم:
- آسیب دیدن بینی در اثر وارد کردن یک جسم خارجی به داخل بینی
- لخته شدن خون در بدن
- عفونت های ناشی از ویروس ها و باکتری ها
- فشار خود بالا
- یبوست و تقلا برای دفع مدفوع که موجب فشار در رگ های خونی می شود.
- مصرف آسپرین
- اختلالات خونی
- افزایش بیش از حد گردش خون در اثر گرمای هوا
- آلرژی و حساسیت
- انگشت در بینی کردن یا خراشیدن داخل بینی
- زیاد مالیدن بینی
- گرمازدگی
- ضربه به بینی یا قرار دادن چیزی در آن
- رشد بافت داخل بینی مثلا پولیپ
- استفاده بیش از حد از اسپری های بینی
دلایل دیگری که منجر به خون دماغ شدن کودکان میشوند اما شیوع کمتری دارند عبارتند از:
- بیماری های قلبی
- بیماری های فشار خون و فشار خون بالا
- سرطان
- مصرف داروهای خاص مثل داروهای رقیق کننده خون
انواع خون دماغ شدن کودکان
مکرر
خون دماغ شدن کودکان به طور مکرر می تواند در مواقعخاصی رخ دهد. ممکن است در اثر قرار گرفتن در معرض آفتاب این مشکل تکرار شود. بنابراین در دیگر فصل های سال فرزند شما چنین مشکلی ندارد. شما می توانید با تنظیم ساعات خروج از خانه و یا قدم زدن در سایه، بروز این مشل را به حداقل برسانید.
مداوم
به خون دماغ شدن کودک که مدت بیشتری طول کشیده باشد، خون دماغ مداوم یا ثابت میگویند. این خون دماغ می تواند تا ۴۵ دقیقه طول بکشد ـ خون دماغ معمولی فقط ۱۵ دقیقه طول میکشد. این نوع خون دماغ نشانه هشدار است و اگر خونریزی شدید باشد، باید جدی گرفته شود.
ناگهانی
برخی کودکان در هر ساعتی از روز و صرف نظر از نوع فعالیتشان، خون دماغ میشوند. خون دماغ ناگهانی شایعترین نوع آن است و در آن خون به طور ناگهانی از بینی کودک سرازیر میشود.
مزمن
اگر کودک بیش از شش ماه بهطور مکرر خون دماغ شود، دچار خون دماغ مزمن شده است. خون دماغ مزمن پیامد ابتلا به بیماریهای زمینهای را به همراه دارد. بیماری هایی مانند بیماری مزمن کبدی و کلیوی، دیسکرازی خون، مصرف دارو و ناهنجاری عروقی از این قبیل موارد هستند.
شدید
خون دماغ شدید با حملههای خونریزی شدیدی همراه است که در آن خون بسیار زیادی از بینی کودک جاری میشود. در صورت مواجه شدن با خون دماغ شدید پیش از هر چیز باید کمکهای اولیه را فوراً انجام بدهید. سپس کودک را برای معاینه به سرعت به نزدیکترین مرکز درمانی ببرید.
علت خون دماغ شدن کودکان در خواب
خون دماغ شدن کودکان در خواب نیز میتواند همان علت های خون دماغ شدن در طول روز را داشته باشد. درادامه به برخی از این علت ها که ممکن است کودک در خواب خون دماغ شود اشاره خواهیم کرد:
- خشک شدن سوراخ های بینی کودک بر اثر خشکی هوا
- سرماخوردگی، آلرژی و عفونت دستگاه های تنفسی
- لخته شدن خون بر اثر مصرف برخی داروها
- زخم کردن ناخودآگاه بینی در خواب توسط کودک
بیشتر بخوانید: تالاسمی در کودکان
راه های تشخیص علت خون دماغ شدن کودکان
خون دماغ شدن کودک علت های متفاوتی دارد و در صورت ضرورت و صلاحدید پزشک برای تشخیص علت یکی از موارد زیر را مورد استفاده قرار میدهد:
شمارش کامل سلول های خونی
آزمایش خون نقصهایی مانند کمخونی یا کمبود پلاکتهای مسئول لخته کردن خون را مشخص میکند.
بررسی لخته شدن خونی
مشکلات مربوط به لخته شدن خون در این آزمایشها بررسی میشود.
MRI
ام آر آی ساختارهای داخلی بینی و سر را نشان میدهد.
آنژیوگرافی
آنژیوگرافی با هدف دیدن رگهای خونی و انسداد احتمالیشان انجام میشود.
چگونه میتوان از خون دماغ شدن کودک جلوگیری کرد؟
راهکارهایی وجود دارد که میتواند به شما کمک کرده تا از خون دماغ شدن کودک جلوگیری کند، شامل موارد زیر است:
- کوتاه بودن ناخن های کودک برای نخراشیدن داخل بینی
- گذاشتن دستگاه بخور داخل اتاق کودک
- مالیدن پماد یا وازلین داخل سوراخ های بینی در فصل های خشک سال
- استفاده از اسپری سالین هنگام سرماخوردن و گرفتگی بینی کودک
بند آوردن خونریزی بینی
زمانی که با خون آمدن بینی فرزندتان مواجه شدید، حتما آرامش خود را حفظ کنید تا باعث بیشتر ترسیدن کودک خود نشوید. سپس کودک را در بغل خود گرفته و کمی او را به جلو خم کنید. با استفاده از یک یا چند گاز استریل راه خون بینی او را ببندید. توجه داشته باشید که از پنبه برای پر کردن استفاده نکنید، زیرا بعد از درآوردن ممکن است لخته های بسته شده پاره شده و خونریزی دوباره شروع شود. به مدت ۱۰ دقیقه فشار ملایمی به بینی او وارد کرده و کودک خود را سرگرم کنید. در این مدت سر کودک را به عقب کج نکنید یا اجازه ندهید که دراز بکشد، زیرا این حالت ها موجب پایین رفتن خون از گلو شده و باعث استفراغ میشود. پس از ۱۰ دقیقه بررسی کنید که خونریزی دارد یا خیر. اگر ادامه داشت به مدت ۱۰ دقیقه دوباره این کار را انجام دهید. در صورت بند نیامدن و موثر نبودن این روش حتما به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در برخی موارد با توجه به علت خون دماغ شدن، کودکان نیاز به مراقبت ندارند و خونریزی طی مدت کوتاهی برطرف میشود. اما اگر با یکی از علائمی که در ادامه بیان میکنیم مواجه شدید حتما به پزشک مراجعه کنید:
- اگر خون دماغ مدت زیادی طول کشید، به سرعت به پزشک مراجعه کنید. حداکثر ب دقیقه صبر کنید و اگر خون بند نیامد، کودک را نزد پزشک ببرید.
- اگر کودک دچار سردرد شدید، تب یا سایر علائم است.
- اگر بینی کودک بدفرم یا شکسته به نظر میرسد.
- اگر کودک دچار اختلالات خونریزی است یا داروهای رقیق کننده خون مصرف میکند.
- آسیبدیدگی بینی گاهی اوقات جدی است و نباید سلامت کودک را با اهمال کاری به خطر انداخت. به محض اینکه متوجه شدید کودک به دلیل وارد شدن ضربه به سر یا بینی خون دماغ شده، به پزشک مراجعه کنید.
- اگر وارد کردن جسم خارجی داخل بینی، علت خون دماغ شدن باشد.
- مصرف بعضی داروها باعث خون دماغ شدن میشود. اگر فرزندتان پس از مصرف دارو خون دماغ شد، حتماً مشکل را در اولین فرصت به پزشک اطلاع دهید.
- اگر فرزندتان خون دماغ میشود و کبودیهایی روی تمام بدنش دیدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
آیا خون دماغ شدن خطرناک است؟
خون دماغ شدن کودک در موارد نادری خطرناک بوده و در بیشتر مواقع مشکل جدی وجود ندارد. اما در برخی موارد مانند زمانی که کودکتان خون دماغ های مکرر داشته و به سادگی متوقف نمیشود ممکن است خطرناک بوده و همان طور که اشاره کردیم نیاز به بررسی پزشکی میباشد.
سلام دخترم ۵ ساله هست دوبار شده سر ما خورده
بعد از تب شدید خون بینی میشه و وقتی پروفین زیاد
بدم بعد از ۲ روز تب ناگهان خون بینی میشه وزود هم
بند میشه ایا دلیلش چیه؟ ایابه خاطر پروفین ؟
نگرانم کرده
سلام عزیزم
باید آزمایش خون انجام شود