درد پا در کودکان معمولا حاکی از مشکل جدی نمی باشد و می تواند به دلیل رشد کودکان باشد. بسیاری از کودکان از سنین ۳ سالگی به بعد به خصوص پسران ممکن است از درد پا شکایت می کنند. به این موضوع می توانیم اینگونه هم نگاه کنیم که شاید درد پا در کودک ناشی از یک مشکل پزشکی باشد. به همین دلیل درد شدید و مداوم نباید نادیده گرفته شود زیرا این درد ممکن است ناشی از برخی آسیب ها باشد. برخی از دلایل درد پا در کودکان ممکن است به دلیل دردهای رشد ( درد قد کشیدن) ، شکستگی ، کفش نامناسب ، صافی کف پا یا آرتروز جوانی باشد. ما در این مطلب قصد داریم به بررسی درد پا در کودکان و علت آن بپردازیم پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
علل درد پا در کودکان
همانگونه که در بخش پیش به آن اشاره شد درد پا در کودکان می تواند دلایل بسیاری داشته باشد برخی از این دلایل به شرح زیر می باشند:
درد رشد
در بسیاری از موارد پیش می آید که درد پا در کودکان می تواند به دلیل درد رشد باشد. در حقیقت هیچ دلیل دیگری برای این درد در بررسی ها و مراجعه به بهترین متخصص اطفال در اصفهان جز رشد یافت نمی شود. این درد معمولا شب ها خود را نشان می دهد و صبح روز بعد از بین می رود. اینگونه دردها در هر دو پا وجود دارد و هر دو پا را تحت تاثیر قرار می دهد. دردهای رشد در یک ناحیه خاص از ساق پا اتفاق نمی افتند . این درد ممکن است پشت زانوها ، جلوی ران ها و عضلات ساق پا را تحت تاثیر قرار دهد. اما نکته ای که در این نوع درد پا وجود دارد این است که مفاصل را درگیر نمی کند.
درد رشد می تواند به صورت درد یا حالت هایی از ضربان در پاها احساس شود. هم چنین می تواند درد رشد در کودکان سبب بی خوابی در کودک شود. به طور کلی می توانیم بگوییم از گروه سنی ۳ الی ۱۲ سالگی را در بر می گیرد و علت درد مشخص نمی باشد.
کودکان در این سن از نظر جسمی فعالیت بالایی دارند و رشد عضلات پا می تواند سبب درد پا در کودکان شود.
سندروم پای بی قرار
سندروم پای بی قرار را می توانیم به احساس درد و ناراحتی در پاها هنگام نشستن و خوابیدن اشاره کنیم.
سوزش پاها و سوزن سوزن شدن پا به گونه ای برای افراد آزار دهنده می شود که ثابت نگه داشتن پاها برای کودک ناخوشایند می شود. سندروم پای بی قرار می تواند هم کودکان هم بزرگسالان را درگیر کند.
بزرگسالانی که از سندروم پای بی قرار شکایت می کنند در سابقه پزشکی آن ها درد رشد وجود داشته است.
شکستگی استخوان ها پا
شکستگی استخوان پاها می تواند دلیل درد پا در کودکان باشد. بیش فعالی و ماجراجویی کودکان می تواند سبب شود که بیشتر در معرض سقوط و دیگر آسیب ها قرار بگیرند. در حقیقت شکستگی استخوان ها می تواند سبب تورم موضعی و درد پا در کودکان و ناحیه آسیب دیده شود.
بیماری legg- calve perthes
در این بیماری مفصل ران به دلیل از دست دادن موقتی خون رسانی در این ناحیه مستعد شکستگی می شود.
در این بیماری تنها یک مفصل ران تحت تاثیر قرار می گیرد. با این حال در برخی موارد ممکن است هر دو لگن را درگیر کند. این بیماری می تواند در کودکان در هر سنی رخ دهد.
این بیماری به خصوص در پسران در سنین ۴ الی ۸سال می تواند ظهور کند. علائم و نشانه های این بیماری را می توانیم به شرح زیر بیان کنیم:
- درد در ناحیه لگن
- درد در ناحیه ران
- محدودیت تحرک
- لنگیدن و کوتاه شدن دامنه حرکتی
استئومیلیت
استئومیلیت عفونت استخوان ناشی از باکتری یا قارچ می باشد. در چنین مواردی ممکن است استخوان محل اصلی ابتلا به عفونت باشد. هم چنین ممکن است محل عفونت جای دیگری باشد و باکتری ها از طریق جریان خون خود را به استخوان رسانده باشند.
این نوع عفونت معمولا بر ران ها و استخوان های ساق پا موثر است. علائم و نشانه های استئومیلیت را می توانیم به شرح زیر بیان کنیم:
- درد پا در منطقه آسیب دیده
- تب
- تحرک پذیری و خستگی
در صورتی که بر روی ناحیه آسیب دیده زخم وجود داشته باشد ممکن است از زخم چرک خارج شود.
کفش نامناسب
کفش های نامناسب می توانند سبب بروز درد پا در کودکان شوند. کفش های کودکان در طول رشد آن ها به سرعت کوچک می شود و نباید به پوشیدن کفش کوچک خود ادامه دهند.
کفش کودک باید به تناسب رشد او عوض شود و در صورتی کف کفش صاف است برای او کفش های طبی در نظر گرفته شود.
کلام آخر
درد پا در کودکان می تواند دلایل بسیاری را شامل شود اما عمده آن به دلیل رشد کودک می باشد. با این حال برای بررسی های بیشتر می توانید به متخصص اطفال مراجعه کنید یا مشاوره آنلاین با دکتر دوامی داشته باشید.