سنگ کلیه در کودکان کم تر از بزرگسالان رخ می دهد اما عارضه ای نیست که بتوانیم ساده از آن بگذریم . چرا که کودکان و حتی نوزادان نیز به این عارضه مبتلا می شوند. درد در ناحیه پهلو که ناشی از سنگ کلیه می باشد یکی از آزاردهنده ترین درد های کلیه است که می تواند ناشی از رسوبات سنگ در کلیه باشد. سنگ کلیه یکی از شایع ترین بیماری های ادراری می باشد و عموما به دلیل ژنتیک و سبک زندگی غلط می تواند افراد بسیاری از کوچک تا بزرگ را تحت تاثیر قرار دهد. سوالی که پیش می آید این است که آیا کودکان هم دچار سنگ کلیه می شوند؟ چرا کودک من سنگ کلیه دارد؟آیا نوزادان هم دچار سنگ کلیه می شوند؟ اگر شما هم می خواهید پاسخ این سوالات را بدانید لازم است تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
سنگ کلیه چیست ؟
سنگ کلیه در واقع رسوبات مواد معدنی و نمک در داخل کلیه های انسان می باشد. از جمله دلایل سنگ کلیه سبک زندگی غلط ، کم نوشیدن آب ، اضافه وزن، برخی مکمل ها و داروها همگی می توانند از جمله مواردی باشند که سبب بروز این بیماری شوند. براساس تحقیقات و آمارها سنگ کلیه سومین بیماری شایع ادراری می باشد که می تواند روی دستگاه ادراری از کلیه تا مثانه را در برگیرد.
غلظت ادرار سبب متبلور شدن مواد معدنی شده و در نتیجه آن سنگ کلیه تشکیل می شود. دفع این سنگ ها می تواند بسیار دردناک باشد. توجه داشته باشیم که اگر این بیماری به موقع تشخیص داده شود آسیب دائمی به همراه ندارد. به طور معمول سنگ کلیه را در بزرگسالان می بینیم اما این عارضه در کودکان نیز رخ می دهد.
چرا کودکان به سنگ کلیه مبتلا می شوند؟
در بیشتر موارد وضعیت جسمانی کودکان می تواند سبب بروزی این بیماری شود. برخی از داروها و یا حتی بیماریهای دیگری که کودک دارد می تواند در شکل گیری این مورد نقش داشته باشد. به علاوه کودکانی که سابقه خانوادگی ابتلا به سنگ کلیه را دارند بیشتر در معرض این مشکل قرار دارند. در فهرست زیر برخی از دلایل ایجاد سنگ کلیه قرار داده شده است:
- خوردن برخی داروها
- برخی رژیم های کم کربوهیدارت و کم قند مانند رژیم کتوژنیک که برای درمان بیماری صرع استفاده می شود.
- دیابت
- اضافه وزن و چاقی
- مشکلات دستگاه ادراری
- اختلالات متابولیک که مربوط به سوخت و ساز بدن می باشد.
- نقرس
- آرتروزها
- بیماری های مربوط به کلیه
- اختلالات تیروئید
- عفونت های دستگاه
سنگ کلیه در کودکان زیر یک سال
کودکانی که زودتر از موعد با وزن کم به دنیا آمده اند بیشتر دچار سنگ کلیه می شوند . سنگ کلیه در کودکان با سایر سنین متفاوت می باشد. به همین جهت به سرعت باید شناخته و درمان شود. از جمله دلایل سنگ کلیه در کودکان می تواند به شرح زیر باشد:
- قرار دادن نوزاد بیشتر از ۲۸ روز در دستگاه اکسیژن
- مصرف برخی داروها
- مصرف شیرخشک حاوی ملامین
علت شیوع سنگ کلیه در کودکان چیست؟
با وجود اینکه سنگ کلیه در بزرگسالان بیش از کودکان شایع است مواردی وجود دارد که احتمال این بیماری را در کودکان افزایش می دهد. این موارد به شرح زیر می باشند:
- ننوشیدن آب به مقدار کافی
- مصرف زیاد و بی رویه نمک
- عدم اسید سیتریک کافی در ادرار(ماده معدنی موجود در لیمو و پرتقال- به همین دلیل رژیم کتوژنیک می تواند سبب سنگ کلیه شود)
- کلسیم بیش از حد در ادرار
علائم و نشانه های سنگ کلیه در کودکان چیست؟
سنگ کلیه در کودکان بدون هیچ علامتی می تواند وجود داشته باشد. اما با حرکت آن از حالب به سمت دستگاه ادرار می تواند علائمی همراه داشته باشد که به شرح زیر می باشد:
- درد ناگهانی و شدید به خصوص در پهلو و پشت
- حالت تهوع و استفراغ
- درد در کشاله ران به خصوص هنگام عبور سنگ از مجرای ادرار
- سوزش شدید و درد هنگام ادرار
- وجود خون در ادرار
- تب
- عفونت ادرار
تشخیص سنگ کلیه در کودکان
برخی از علائمی که گفته شد می تواند دال بر وجود سنگ کلیه درکودک باشد. توصیه می شود با دیدن این علائم فورا به بهترین متخصص اطفال در اصفهان مراجعه کنید چرا که نادیده گرفتن آن جز درد و اذیت برای کودک به خصوص در سنینی که توانایی اظهار آن را ندارند چیزی ندارد. هنگامی که به پزشک مراجعه می کند پزشک موارد زیر را بررسی می کند:
- مدت زمان ادامه داشتن علائم
- رژیم غذایی کودک
- میزان کم آبی بدن کودک
- سابقه خانوادگی کودک در سنگ کلیه و دیگر مشکلات ادراری
برای اطمینان بیشتر پزشکان عموما آزمایشاتی را از جمله آزمایش خون و ادرار تجویز می کنند. حتی در مواردی لازم است سی تی اسکن و یا ام آر آی انجام شود تا محل دقیق سنگ ها مشخص شوند.
روشهای درمان سنگ کلیه کودکان چیست؟
درمان هایی که برای سنگ کلیه در کودکان در نظر گرفته می شود می تواند به شرح زیر باشد:
- قرص و داروها
- محلول سنگ کلیه
- سنگ شکن
- جراحی برای از بین بردن سنگ ها
- یورتوسکوپی برای برداشتن سنگ کلیه