ناراحت کننده است که مشاهده کنید کودک شما اولین سرماخوردگی خود را تحمل میکند. او قطعا حال خوبی ندارد، خرخر میکند و ممکن است در تغذیه مشکل داشته باشد. اما کارهای زیادی وجود دارد که میتوانید برای بهترشدن حال کودک خود انجام دهید. کودک کوچک شما ممکن است قبل از اولین تولد خود هفت بار یا بیشتر سرما بخورد. سرماخوردگی ممکن است به سرعت ایجاد شود و علائم در دو یا سه روز اول اغلب بدترین حالت را دارند.
سرماخوردگی بیشتر از بزرگسالان در نوزادان اتفاق میافتد، اما علائم بیماری کودک شما باید طی حدود دو هفته برطرف شود. سرفه خفیف ممکن است تا سه هفته ادامه داشته باشد. این یک بیماری جدی نیست اما ممکن است برای شما و همسرتان بسیار ناراحت کننده و چند شب طولانی باشد.
چرا نوزادان این همه سرما میخورند؟
سرماخوردگی شامل عفونت دهان، بینی و گلو (دستگاه تنفسی فوقانی) است. این میتواند توسط یکی از ویروسهای مختلف ایجاد شود. نوزادان تمایل به سرماخوردگی زیادی دارند زیرا سیستم ایمنی بدن آنها هنوز در حال رشد است. در صورت عطسه یا سرفه، سرماخوردگی گسترش مییابد و ویروسی را به هوا منتقل میکند تا توسط شخص دیگری استنشاق شود. سرماخوردگی نیز از طریق تماس به ویژه تماس تن به تن پخش میشود. بنابراین همیشه هنگام سرفه دهان خود را بپوشانید، و پس از تخلیهی بینی دستان خود را بشویید.
اگر در یک ملاقات با کودک دیگری هستید که سرما خورده است، از به اشتراک گذاشتن اسباب بازیها خودداری کنید. این به جلوگیری از شیوع ویروس سرماخوردگی کمک میکند. پزشکان واقعاً مطمئن نیستند که چرا سرماخوردگی در زمستان بسیار بیشتر از تابستان است. یک نظریه این است که سرد بودن و تنفس در هوای سرد، ایجاد سرماخوردگی را آسان میکند اما برای اطمینان به تحقیقات بیشتری نیاز است.
علائم سرماخوردگی در نوزاد چیست؟
علائم سرماخوردگی در نوزاد به طور کلی با تب درجه پایین و گرفتگی بینی شروع میشود. نوزادان ویروس سرماخوردگی را به داخل بدن وارد میکنند و سپس دو تا سه روز بعد به طور کلی شروع به گرفتگی بینی، افزایش سرفه و ایجاد آبریزش بینی میشوند. اگر کودک شما در سه تا چهار روز اول سرماخوردگی دارای آبریزش بینی سبز یا زرد است، این طبیعی است و عفونت سینوسی محسوب نمیشود فقط به این دلیل است که مخاط مدت طولانی است که در بینی قرار دارد. به طور کلی طی 7 تا 10 روز از بین میرود و تب در طی دو تا سه روز برطرف میشود.
سرماخوردگی در نوزادان چگونه درمان میشود؟
سرماخوردگی هیچ درمانی ندارد اما باید طی چند هفته به خودی خود برطرف شود. در ضمن، چند کار وجود دارد که میتوانید برای تسکین ناراحتی کودک خود انجام دهید:
- اطمینان حاصل کنید که کودک کوچک شما مقدار زیادی استراحت میکند.
- وقتی میتوانید، کودک خود را به حالت ایستاده بنشانید زیرا به او کمک میکند راحتتر نفس بکشد.
- به کودک خود شیر مادر بیشتری بدهید تا مایعات او بالا بماند. اگر او از شیر خشک تغذیه میکند، به جای آن آب بیشتری به او بدهید – فقط مطمئن شوید که ابتدا آن را بجوشانید و اگر زیر شش ماه است بگذارید خنک شود.
- پاراستامول نوزاد یا ایبوپروفن نوزاد میتواند به تسکین تب و درد کمک کند. اگر کودک شما بعد از 37 هفته متولد شد و بیش از 4 کیلوگرم وزن دارد، میتوانید از دو ماهگی به آن پاراستامول بدهید. اگر سه ماه یا بیشتر باشد و حداقل 5 کیلوگرم وزن دارد میتوانید به او ایبوپروفن بدهید. اگر در مورد دوز صحیح به کودک خود اطمینان ندارید، از پزشک داروخانه یا پزشک عمومی خود سوال کنید.
- کودک شما نمیتواند بینی خود را تخلیه کند، بنابراین با پاک کردن بینی برایش به او کمک کنید تا راحتتر نفس بکشد. اگر کودک شما به دلیل گرفتگی بینی در تغذیه مشکل دارد، ممکن است قطرههای نمکی بینی (آب نمک استریل) به انسداد بینی او کمک کند. اینها را میتوانید از داروخانه بخرید. یک یا دو قطره به هر سوراخ بینی 15 دقیقه قبل از غذا بریزید.
- کرم ویکس ممکن است به کودک شما کمک کند تا راحتتر نفس بکشد. میتوانید از داروخانه خریداری کنید، اما مطمئن شوید که دستورالعملهای سازنده را برای استفاده در سنین مختلف دنبال میکنید زیرا اغلب فقط از سه ماهگی مناسب هستند. آن را روی سینه و کمر کودک خود بمالید، اما آن را روی سوراخهای بینی او قرار ندهید زیرا این کار ایمن نیست و باعث سوزش میشود.
- اگر پوست اطراف بینی کودک شما شروع به تحریک میکند، میتوانید کمی وازلین بمالید تا آن را تسکین داده و از آن محافظت کنید. اگرچه از آن کم استفاده کنید، بنابراین کودک شما آن را نفس نمیکشد و نمیخورد.
- تنفس در بخار ممکن است به شل شدن مجاری تنفسی مسدود شده کودک و تسکین سرفه او کمک کند. در حالی که کودک خود را در آغوش دارید میتوانید چند دقیقه در حمام بخار و دوش بگیرید. اما کودک خود را بیش از حد به آب گرم و بخار نزدیک نکنید زیرا میتواند او را آزار دهد.
به کودک خود هیچ داروی ضد سرفه و سرماخوردگی ندهید. به دلیل خطر عوارض جانبی برای کودکان زیر هفت سال مناسب نیستند و شواهد کمی وجود دارد که نشان میدهد آنها موثر هستند. همچنین از داروهای خانگی حاوی عسل که برای نوزادان زیر یک سال ایمن نیست، خودداری کنید.
چه زمانی باید کودک خود را نزد پزشک اطفال ببرم؟
همیشه لازم است که در صورت داشتن هر گونه نگرانی در مورد سلامتی کودک، با متخصص اطفال صحبت کنید و یا کودک خود را نزد پزشک متخصص ببرید. آنها میتوانند به آرامش ذهن شما کمک کنند و نکات بیشتری در مورد مراقبت از کودک در خانه به شما ارائه دهند.
هنگامی که کودک شما سرما خورده است و علائم زیر را دارد، باید او را به پزشک متخصص ببرید:
- او زیر سه ماه با دمای 38 درجه سانتیگراد یا بیشتر، یا سه تا شش ماهه با دمای 39 درجه سانتیگراد یا بیشتر است.
- علائم نوزاد، بعد از حدود پنج روز بجای اینکه بهتر شود بدتر میشود.
- او سه یا چهار هفته سرفه میکند.
- گوشهایش را میمالد و تحریک شده به نظر می رسد. این میتواند عفونت گوش را نشان دهد.
- او به مدت 10 روز یا بیشتر در حال تولید مخاط سبز، زرد یا قهوه ای است.
اگر به نظر میرسد کوچولوی شما در تنفس مشکلی دارد او را مستقیماً به نزدیکترین اورژانس یا کلینیک اطفال ببرید.
آیا میتوانم از سرماخوردگی کودکم جلوگیری کنم؟
اگر به کودک خود شیر میدهید، سعی کنید ادامه دهید زیرا این یکی از بهترین راه ها برای محافظت از سلامتی کودک شماست. آنتیبادیهایی را به کودک شما منتقل میکند که به او در مبارزه با عفونتها کمک میکند. این یک روش بی عیب و نقص برای محافظت از سلامت کودک شما نیست، اما نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند بهتر میتوانند از سرماخوردگی و سایر عفونتها در امان باشند.
شما همچنین میتوانید با دور نگه داشتن کودک خود از فردی که سرفه میکند یا سرماخوردگی دارد، محافظت کنید. یا از آنها بخواهید قبل از در آغوش گرفتن کودک، دستهایشان را کاملا بشویند. هنگامی که کودک شما سرما خورده است، اطمینان حاصل کنید که همه افراد خانواده مرتباً دستهای خود را میشویند تا خطر گسترش آن کاهش یابد.
هرگز دیدن کودک مریض حال کوچک خود، خوشایند نیست اما مراقبت از او و استراحت کافی میتواند کودک را در کمترین زمان به حالت عادی برگرداند.