علائم بیش فعالی در کودکان با یکدیگر می تواند متفاوت باشد. این روزها ۸ تا ۱۰ درصد کودکان دنیا دارای بیش فعالی می باشد. نوعی ماده هورمونی به نام دفامین یا آدرنالین بایستی از مغز به درستی ترشح شود و اگر میزان این ماده در مغز کم شود فرد دچار اختلالی به نام بیش فعالی می شود. علائم بیش فعالی در کودکان زمانی می تواند نگران کننده باشد که سبب آسیب به فرد دیگری شود. این اختلال حتی می تواند تا بزرگسالی در فرد باقی بماند. اما بیش فعالی می تواند در زمان بزرگسالی کاهش یابد. در علائم بیش فعالی در کودکان شاهد مواردی هستیم که حتی گاهی خطرناک می باشند و ممکن است به طور ناگهانی پیش آیند. هم چنین ممکن است این افراد کارهای خطرناکی از آن ها سر بزند بدون اینکه به عواقب آن فکر کنند. اگر می خواهید با علائم بیش فعالی در کودکان بیشتر آشنا شوید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
بیش فعالی به چه معنا می باشد؟
بیش فعالی بیشتر در کودکان مشاهده می شود. هنگامی که طرز برخورد کودک در زمان های مختلف به گونه ای متفاوت باشد. در حقیقت می توانیم بگوییم واکنش های رفتار کودک و بدون ترس و با علائم خطرناکی همراه می باشند.
بیش فعالی را یک نوع اختلال در نظر می گیریم که سبب می شود کودک در کنترل رفتارهای خود دچار مشکل شود. در این حالت نه تنها کودک بلکه والدین او در مدیریت شرایط دچار مشکل می شوند.
بیش فعالی را بیش تر در پسران مشاهده می کنیم و این عارضه در دختران کمتر مشاهده می شود. البته ناگفته نماند که حتی در بزرگسالان نیز این عارضه قابل مشاهده می باشد. البته طبق گفته های دکتر نسرین دوامی بهترین متخصص اطفال در اصفهان این عارضه می تواند ریشه در کودکی این افراد داشته باشد.
بیش فعالی را با نام ADHD می شناسیم و حتی درمان آن در کودکان و بزرگسالان یکی می باشد. بیشترین طیف درمان شامل داروهای محرک و مشاوره های روان درمانی می باشد.
توجه داشته باشید که اگر نشانه های بیش فعالی را در کودک خود مشاهده می کنید و نادیده می گیرید این عدم توجه شما می تواند سبب مشکلاتی در بزرگسالی شود. حتی کودک ممکن است در آینده نتواند به خوبی در فعالیت های اجتماعی شرکت کند. اگر کودکتان دارای بیش فعالی می باشد لازم است یک برنامه درمانی طولانی مدت و منظم برای او در نظر گرفته شود.
علائم بیش فعالی در کودکان
کودکانی که دچار بیش فعالی هستند معمولا دقت لازم برای انجام کارهای خود را ندارند و در سنین مدرسه کارهای روزانه و تکالیف خود را به خوبی انجام نمی دهند. کودکان بیش فعال تمرکز کافی برای انجام کارهایشان را ندارند و به شدت بازیگوش هستند. گوش کردن به کلاس درس ، مکالمات عادی برایشان کسل کننده می باشد.
این کودکان زمانی که بقیه افراد صحبت می کنند به آن ها توجهی نمی کنند و علاقه ای به تلاش ذهنی ندارند. انجام تکالیف و ارائه گزارش برایشان دشوار است. این افراد در پیروی از دستورات و قوانین دچار مشکل هستند.
علائم بیش فعالی در کودکان زمانی نگران کننده می باشد که سبب شود زندگی اجتماعی آن ها به خطر بیفتد. برخی از این علائم به شرح زیر می باشند:
- بسیار پر انرژی هستند.
- خستگی ناپذیر هستند و بسیار پرتحرک هستند.
- حتی لحظه ای نمی توانند آرام بشینند و این مشکل در مدرسه هم دارند.
- عدم تمرکز دارند و توجهی به درس ندارند.
- در مدرسه سبب ایجاد سر و صدا می شوند به درس و صحبت های معلم گوش نمی دهند.
- در خواب اختلال دارند.
- بسیار لجباز هستند.
انواع بیش فعالی در کودکان
بیش فعالی در کودکان دارای سه نوع می باشد:
در این نوع اختلال بیش فعالی فرد در هنگام انجام کارها حتی با کوچکترین اتفاقی دچار اختلال می شود و دیگر نمی تواند کار خود را به پایان برساند. این نوع از بیش فعالی سبب می شود پیروی از قوانین به شدت سبب شود فرد اذیت شود.
در این نوع بیش فعالی فرد بسیار صحبت می کند و حتی سر صف ایستادن برای او بسیار دشوار می باشد. حتی نمی تواند صبر کند صحبت دیگران تمام شود و شروع به صحبت کند و میان حرف بقیه صحبت می کند. این کودکان مدام در جای خود تکان می خورند و حتی نمی توانند لحظه ای آرام بشینند. به همین دلیل مشاهده زخم و جراحت در این کودکان بیش از باقی کودکان می باشد.
این توع بیش فعالی ترکیبی از بیش فعالی بی توجه و بیش فعالی تکانشی می باشد. علائم هر دو در فرد وجود دارد و می تواند او را با مشکلات بسیاری مواجه سازد
چرا کودک دچار بیش فعالی می شود؟
علت های بسیاری برای بیش فعالی کودک وجود دارد اما می توان گفت مهم ترین دلیل آن ژنتیک است. به طور کلی حدود ۵۰ تا ۶۵ درصد این بیماری را سابقه خانوادگی تشکیل می دهد.