دکتر نسرین دوامی » مقالات » بیماری روزئولا (بیماری ششم) در کودکان و نوزادان: علت و درمان
مدت زمان مطالعه
۷ دقیقه

بیماری روزئولا (بیماری ششم) در کودکان و نوزادان: علت و درمان

روزئولا نوعی بیماری شایع و عموماً خفیف است که نوزادان و نوپایان به آن مبتلا می‌شوند. روزئولا با نام‌های بیماری ششم، سرخ‌جوش، سنجاقک و روزئولا اینفانتوم نیز شناخته می‌شود. روزئولا معمولاً چندان نگران‌کننده نیست. روزئولا عموماً باعث تبی چندروزه می‌شود و گاهی اوقات راش پوستی نیز به دنبال تب شروع می‌شود، البته ممکن است در موارد خفیف روزئولا اصلاً متوجه بروز علائم نشوید.

در ادامه با بیماری روزئولا و نشانه‌ها و علائم آن بیشتر آشنا می‌شوید و توصیه‌های مفیدی را می‌خوانید تا متوجه شوید که چه زمانی بهتر است برای درمان فرزندتان به پزشک اطفال مراجعه کنید.

[sv slug=”alert”]روزئولا نوعی ویروس کودکی بسیار شایع است که به ندرت باعث بروز مشکلات جدی می‌شود. علائم روزئولا معمولاً با انجام دادن درمان خانگی ساده بهبود می‌یابد؛ اما اگر فرزندتان دچار تشنج ناشی از تب شد، باید به پزشک مراجعه کنید ـ البته حتی این تشنج‌ها نیز معمولاً نگران‌کننده نیست. متأسفانه زمانی که علائم بروز می‌یابد، ممکن است فرزندتان ناخواسته و ندانسته دیگران را آلوده کند. پس به‌محض آن‌که از مبتلا شدن فرزندتان به این بیماری ویروسی مطلع شدید، حتماً اقدامات بهداشتی مناسب را انجام دهید و فرزندتان را از کودکان دیگر دور نگه دارید تا انتشار ویروس متوقف شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی درمان بیماری روزئولا و یا برای رزرو نوبت در مطب دکتر نسرین السادات دوامی متخصص نوزادان و کودکان، با شماره تلفن های ۰۹۰۵۸۳۵۳۶۳۴ تماس حاصل فرمایید.[sv slug=”alert1″]

روزئولا چیست؟


روزئولا نوعی عفونت ویروسی است که دو سویه شایع از ویروس هرپس انسانی عامل ابتلا به آن است. روزئولا از خانواده هرپس است، اما هیچ ارتباطی با بیماری‌های مقاربتی ندارد. نوزادان بزرگ‌تر بین ۶ ـ ۱۵ ماه بیش از همه در معرض خطر ابتلا به روزئولا قرار دارند، چون پادتن‌هایی که به مقابله با این ویروس‌ها کمک می‌کند، هنوز در بدنشان تشکیل نشده است؛ به‌طور کلی این بیماری در کودکان زیر دو سال شایع است. نوزادان تازه متولدشده هنوز پادتن‌هایی را که در رحم از مادر دریافت کرده‌اند، برای مقابله با ویروس دارند. بنابراین وقتی فرزندتان به مهدکودک می‌رود، ممکن است به روزئولا مبتلا شود. چنانچه کودک به روزئولا مبتلا شود، تاحدی در برابر این بیماری ایمن می‌شود، احتمال ابتلای مجدد نیز وجود دارد، هرچند شایع نیست. خوب است بدانید که اگر فرزندتان به روزئولا مبتلا شود، احتمالاً ظرف حدود یک هفته خوب می‌شود.

نشانه‌ها و علائم روزئولا


وقتی فرزندتان به این بیماری ویروسی خفیف مبتلا شود، تقریباً یک تا دو هفته طول می‌کشد تا نشانه‌های بیماری مشخص شود. علائم شایع روزئولا به شرح زیر است:

 

علائم روزئولا

تب

تب ناگهانی و بالا، غالباً بالای ۴/۳۹ درجه سانتی‌گراد بارزترین علامت روزئولا است. تب روزئولا معمولاً سه تا پنج روز طول می‌کشد.

راش

ممکن است راش پوستی پس از فروکش کردن تب شروع شود. راش روزئولا شبیه به تعداد بسیار زیادی جوش یا لکه کوچک، صاف و صورتی رنگ است؛ جوش‌ها گاهی اوقات برآمده است. همچنین ممکن است حلقه سفیدرنگی دور جوش‌ها وجود داشته باشد. راش می‌تواند از قفسه سینه، پشت بدن و شکم کودک شروع شود و سپس در گردن و بازوها پخش شود. راش گاهی در پاها یا صورت نیز پخش می‌شود. شاید راش روزئولا کمی ترسناک به نظر برسد، اما با خارش یا ناراحتی همراه نیست. راش روزئولا چند ساعت یا حتی چند روز طول می‌کشد. درمان خاصی برای راش روزئولا پیشنهاد نمی‌شود، چون راش خودبه‌خود از بین می‌رود.

علائم دیگر

علائم دیگر بیماری روزئولا در کودکان شامل موارد زیر است:

البته احتمال دارد که کودک دچار هیچ یک از علائم روزئولا نشود. در چنین مواردی باید با متخصص کودکان و نوزادان برای تشخیص صحیح مشورت کنید. همچنین چون علائم روزئولا شبیه دیگر بیماری‌های شایع کودکان است، گاهی اوقات حتی تشخیص دادن این بیماری دشوار می‌شود. تب گاهی درست پیش از مشخص شدن راش شروع و تمام می‌شود. روزئولا در چنین وضعیتی معمولاً پس از اتمام تب، یعنی زمانی تشخیص داده می‌شود که حال کودک رو به بهبود گذاشته است.

زمان مشورت با پزشک اطفال و روش‌های درمان روزئولا


ممکن است روزئولا خودبه‌خود برطرف شود، اما در شرایط زیر باید به متخصص کودکان و نوزادان مراجعه کنید:

 

درمان روزئولا

 

  • به سختی نفس کشیدن، سرفه کردن یا بروز دیگر نشانه‌های ذات‌الریه؛
  • تب ۹/۳۸ درجه سانتی‌گراد یا بالاتر که بیش از ۲۴ ساعت ادامه داشته باشد و با علائم دیگری همراه نباشد؛
  • تشنج؛
  • راش همراه با خارش یا درد؛
  • حالت تهوع، استفراغ یا اسهال؛
  • نشانه‌های کم‌آبی مانند تیره شدن رنگ ادرار و خستگی شدید؛
  • بی‌حالی؛
  • ننوشیدن شیر خشک، شیر مادر یا آب کافی؛
  • تشنج کردن در اثر بالا رفتن تب: به ندرت پیش می‌آید که کودک در اثر تب روزئولا تشنج کند، اما اگر با این وضعیت مواجه شدید، فوراً با پزشک تماس بگیرید و
  • ضعف سیستم ایمنی کودک باعث می‌شود که خطر مربوط به بروز عوارض ناشی از تب روزئولا بیشتر شود.

به خاطر بسپارید که درمان خاصی برای روزئولا وجود ندارد. چون روزئولا نوعی بیماری ویروسی است، نمی‌توانید آن را با آنتی‌بیوتیک درمان کنید، چون آنتی‌بیوتیک برای درمان عارضه‌های باکتریایی کارساز است. اکثر موارد روزئولا ظرف یک هفته بهبود می‌یابد، در این مدت می‌توانید به کمک درمان‌های خانگی راحتی فرزندتان را تأمین کنید. دقت کنید که کودک به خوبی استراحت کند و مایعات فراوان بنوشد. مصرف داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن برای کاهش تب یا داروهای ضدویروسی از جمله روش‌هایی است که پزشکان برای درمان روزئولا توصیه می‌کنند.

آیا روزئولا مسری است؟


روزئولا، حتی در صورت پدیدار نشدن راش، مسری است و از طریق آب دهان (برای مثال استفاده از لیوان مشترک با فرد آلوده) یا ریزقطره‌های تنفسی (سرفه یا عطسه نوزاد) منتقل می‌شود. دوره سرایت روزئولا به احتمال زیاد در مدتی است که کودک تب دارد.

برای این که از مبتلا شدن فرزندتان به روزئولا پیشگیری کنید، بهترین کار این است که او را از افراد مبتلا به بیماری ششم دور نگه دارید. اگر فرزندتان با بیماری مبتلا به روزئولا تماس داشت، مراقب نشانه‌های آلوده شدن به ویروس روزئولا باشید. از یاد نبرید ممکن است فرزندتان بدون آن‌که بدانید، مبتلا شده باشد. هرچند بیمار شدن خوشایند نیست، روزئولا بیماری‌ای است که بسیاری از کودکان به سادگی به آن مبتلا می‌شوند و سریع هم بهبود می‌یابند.

ممکن است بزرگسالان هم به روزئولا مبتلا شوند؟


بزرگسالان نیز ممکن است به روزئولا مبتلا شوند. روزئولای بزرگسالان سالم معمولاً خفیف است، اما ممکن است فرد بزرگسال بیماری را به کودکان منتقل کند. به همین دلیل اگر کسی در خانه‌تان دچار روزئولا شد، باید همه دست‌های‌شان را مرتب بشویند تا بیماری منتقل نشود. خوشبختانه اگر در سنین پایین‌تر به روزئولا مبتلا شده باشید، بیشتر از بقیه از ابتلا به این بیماری در امان خواهید بود؛ البته این ایمنی فقط در شرایط خاصی ایجاد می‌شود.

دکتر دوامی

دکتر نسرین السادات دوامی

ایشان دوره پزشکی عمومی را در سال ۶۹ به پایان رسانده و در سال ۱۳۷۷ موفق به کسب رتبه بورد تخصصی کودکان از دانشگاه اصفهان گردید. ایشان پس از فارغ التحصیلی تا کنون در مراکز درمانی مختلف از جمله بیمارستان امیرالمونین و درمانگاه نواب صفوی و همچنین مطب شخصی مشغول به مداوای کودکان بیمار می باشند.

اشتراک گذاشتن مقاله در شبکه های اجتماعی

مطالب مرتبط

علائم و نشانه های بیش فعالی در کودکان - دکتر نسرین دوامی

علائم بیش فعالی در کودکان

علائم بیش فعالی در کودکان با یکدیگر می تواند متفاوت باشد. این روزها ۸ تا ۱۰ درصد کودکان دنیا دارای بیش فعالی می باشد. نوعی

بهترین متخصص اطفال

بهترین متخصص کودکان در اصفهان

کودکان و نوزادان به دلیل ناتوانی در بیان مشکلات و بیماری هایشان در صورت داشتن علائم غیرطبیعی بیش از هر چیز نیازمند بهترین متخصص اطفال

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *