عفونت گوش کودکان پس از سرماخوردگی یکی از مشکلاتی است که ممکن است کودک تجربه کند. اکثر کودکان تا رسیدن به سه سالگی حداقل یک بار دچار عفونت گوش می شوند. بسیاری از موارد عفونت گوش بدون ایجاد عوارض طولانی مدت برطرف می شوند. عفونت گوش در فضای پشت پرده گوش ایجاد می شود. در واقع این نوع عفونت پیامد وجود باکتری و گیر افتادن مایع پشت پرده گوش است. از نشانه های آن می توان به درد و ورم یا برآمده شدن پرده گوش اشاره کرد. در این مطلب می خواهیم کمی بیشتر به این موضوع بپردازیم و از تجربیات دکتر نسرین دوامی بهره بگیریم. دکتر نسرین دوامی باتجربه ترین و بهترین متخصص اطفال اصفهان است.
عفونت گوش از کجا شروع می شود؟
گوش از سه بخش گوش خارجی، میانی و داخلی تشکیل میشود. مجرای باریکی به نام شیپور استاش گوش میانی را به پشت بینی متصل میکند. وقتی کودک دچار سرماخوردگی، عفونت بینی، عفونت گلو یا آلرژی میشود، مخاط و مایعات میتواند وارد شیپور استاش شود و در نتیجه مایع در گوش میانی جمع میشود. اگر باکتری یا ویروس این مایع را آلوده کند، ورم و درد داخل گوش ایجاد میشود. این نوع عفونت گوش اصطلاحاً عفونت حاد گوش میانی گفته میشود.
مایع غالباً پس از برطرف شدن علائم عفونت حاد گوش میانی در گوش باقی میماند و نوع دیگری از مشکل گوش را ایجاد میکند که به آن عفونت گوش میانی همراه با ترشحات گفته میشود. چون عفونت گوش میانی همراه با ترشحات به جز جمع شدن مایع و معمولاً کاهش شنوایی جزئی، علائم دیگری ندارد و غالباً همراه با درد نیست، تشخیص دادن این عارضه سختتر از تشخیص دادن عفونت حاد گوش میانی است. این مایع چند ماه در گوش باقی میماند و در اکثر موارد خود به خود از بین میرود. پس از آن شنوایی کودک به حالت عادی برمیگردد.
علائم عفونت گوش
بی اشتهایی کودک
اختلال در خواب
بی قراری و گریه دلیل سردرد
تب
ترشحات گوش به رنگ های نارنجی یا قرمز
مشکل در شنوایی و شنیدن صدای شما
درد و خارش مکرر گوش
علل عفونت گوش
عفونت پوست مجرای گوش
کاهش فشار گوش میانی به دلیل سرماخوردگی یا آلرژی
گلو درد
دندان درآوردن یا دردناک شدن لثه
عوامل موثر بر عفونت گوش
سن
احتمال مبتلا شدن نوزادان و خردسالان به عفونت گوش بیشتر از کودکان بزرگتر است. بزرگی و شکل شیپور استاش در سن پایین باعث میشود عفونت کردن آن آسانتر باشد. عفونت گوش در کودکان شش ماهه تا سه ساله شایعتر است. همچنین هر چه سن کودک در زمان اولین عفونت گوش کمتر باشد، احتمال عود کردن عفونت بیشتر میشود.
سابقه خانوادگی
عفونت گوش میتواند ارثی باشد. کودکانی که یکی از والدین یا خواهر و برادرهایشان سابقه عفونتهای گوش مکرر داشتهاند، بیشتر مستعد ابتلا به عفونتهای گوش میانی راجعه هستند.
سرماخوردگی
سرماخوردگی غالباً به عفونت گوش میانجامد. احتمال سرایت سرماخوردگی بین کودکانی که مهد کودک میروند، بالاتر است، چون کودکان در جمع بیشتر در معرض آلوده شدن به ویروسهای دیگران قرار دارند.
استعمال دخانیات
کودکانی که دود دخانیات دیگران را استنشاق میکنند، بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای گوناگون، از جمله عفونت گوش هستند.
تشخیص عفونت گوش
پزشکان عفونت گوش را با نگاه کردن به پرده گوش با استفاده از چراغ خاصی به نام اتوسکوپ تشخیص میدهند. پزشک وجود مایع در گوش میانی، رنگ و موقعیت پرده گوش و فشار گوش میانی را بررسی میکند. عفونتهای ویروسی شایع پرده گوش را قرمز رنگ میکند، اما درمان آنها نیازی به آنتی بیوتیک ندارد.
نشانه های مشکلات شنوایی ناشی از عفونت گوش
کودک بلندتر یا آرامتر از معمول حرف میزند.
سؤالات “چی؟” یا “ها؟” را بیشتر از همیشه میپرسد.
وقتی صدایش میزنید، جواب نمیدهد.
در مکانهای پرجمعیت به سختی متوجه گفتگوها میشود.
صدای تلویزیون یا رادیو را از همیشه بلندتر میکند.
عوارض عفونت گوش کودکان
عفونت گوش داخلی موجب سرگیجه و عدم تعادل میشود.
عفونت جمجمه پشت گوش
ایجاد اسکار یا ضخیم شدن پرده گوش
بیحس یا فلج شدن صورت
کاهش شنوایی دائمی
کاهش خطر عفونت گوش کودکان
تغذیه کودک با شیر سینه مادر به جای شیشه شیر
تغذیه با شیر مادر خطر عفونتهای گوش و سرماخوردگیهای مکرر را کاهش میدهد.
فرزندتان را از دود سیگار و دخانیات دور نگه دارید
اجازه ندهید که فرزندتان دود دخانیات را در خانه یا خودرو استنشاق کند.
اگر فرزندتان بیشتر از یک سال دارد، پستانک او را عوض کنید و از پستانک قبلی استفاده نکنید. می بایست مکیدن آن را در طول روز برای کودک محدود کنید.
نوبتهای واکسیناسیون را فراموش نکنید
واکسیناسیون واکسن آنفولانزا را فراموش نکنید. این واکسن تعداد دفعات عفونت گوش را در کودکانی که دچار عفونتهای مکرر می شوند، کاهش می دهد.
سوالات مربوط به عفونت گوش کودکان را از دکتر نسرین دوامی بپرسید
والدین عزیز در صورت داشتن هرگونه سوالت در رابطه با عفونت گوش کودکان می توانید در قسمت دیدگاه سوال خود را مطرح کنید. همچنین می توانید تجربه خود را با ما درمیان بگذارید.