کارکردن شکم و دفع مدفوع هر نوزاد با دیگری متفاوت است. در روزهای اول تولد نوزاد به مدت سه روز مدفوع کردن نوزاد بسیار مهم است چرا که در این ۳ روز بدن نوزاد از تمام موادی که در جنینی بلعیده است خلاص می شود. در صورتی که نوزاد تا ۴۸ ساعت مدفوع نکند لازم است حتما به متخصص اطفال مراجعه شود. الگوی تعداد دفعات مدفوع نوزاد می تواند هر بار پس از شیرخوردن باشد و یا درهفته چند بار باشد. نکته مهم این است که رنگ مدفوع نوزاد و قوام آن حالت طبیعی داشته باشد. فلذا لازم است هر بار بعد از دفع نوزاد مادر رنگ و قوام آن را بررسی کند تا در صورت غیرطبیعی بودن فورا آن را درمان کند. در این مقاله به شرح تعداد دفعات مدفوع نوزاد می پردازیم پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
آیا دفعات کار کردن شکم نوزاد مهم است؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که تعداد دفعات مدفوع نوزاد و کار کردن شکم نوزاد چندان نگران کننده و پراهمیت نمی باشد. الگوی دفع نوزادان با یکدیگر متفاوت است . معمولا نوزادانی که با شیرمادر تغذیه می شوند در روز ۴-۵ دفعه دفع مدفوع دارند و حتی اگر شکم نوزاد ۴ روز هم کار نکند مشکلی وجود ندارد. آنچه در دفع نوزاد مهم است رنگ و قوام مدفوع نوزاد است چرا که این مسئله می تواند نشان دهنده وضعیت سلامتی نوزاد باشد. بی قراری و هم چنین زورزدن نوزاد هنگام دفع می تواند مربوط به دردهای کولیک باشد که به تدریج برطرف می شوند.
کار کردن طبیعی شکم نوزاد، چندبار در روز است؟
همانگونه که خاطر نشان شد تعداد دفعات کار کردن شکم نوزادان با یکدیگر متفاوت می باشد. تعداد دفعات دفع نوزاد در دو سه روز اول تولد می تواند ۴ یا ۵ بار باشد و رنگ مدفوع تیره ، قیری مانند و سیاه مایل به سبز می باشد.
در۶ هفته اول اگر کودک وزن گرفته باشد می تواند دو تا ۵ بار در روز دفع داشته باشد. تعداد دفعات کودکتان مهم نیست. تعداد دفع بیش از ۴ بار در روز پس از ۶ ماهگی زیاد است و سبب ضعف کودک می شود. در نوزادانی که تنها با شیرمادر تغذیه می کنند تعداد دفع کمتر از یک بار در سه یا ۴ روز اول تولد نوزاد طبیعی نیست و برای کودکانی که بالای ۲ سال سن دارند لازم است روزی یکبار دفع داشته باشند. مدفوع کردن نوزاد بلافاصله بعد از غذا ناشی از رفلاکس معده می باشد. با پر شدن معده سیستم گوارشی و روده فعال می شود.
شیرمادر دارای مقدار کمی مواد زائد می باشد. مدفوع نکردن نوزاد در این وضعیت نشانه یبوست نیست و سبب وزن گیری نوزاد به مرور زمان می شود. در صورتی که نوزاد شما با شیرخشک تغذیه می کند لازم است روزی یکبار دفع داشته باشد.
در صورتی که مدفوع کودک سخت و خشک می باشد و به صورت گلوله گلوله است نوزاد از یبوست رنج می برد و لازم است توسط بهترین متخصص اطفال معاینه و ویزیت شود.
کودک تا ۶ ماه از مادر تغذیه می کند و هنگامی که مواد غذایی دیگری میخورد مدفوع سفت تر و بوی تندتری دارد.
در صورت زیاد کار کردن شکم نوزاد چه کنیم؟
زیاد مدفوع کردن نوزاد به تغذیه او بستگی دارد. اگر در روز بین ۷ تا۸ بار هم شکم نوزاد کار کرد مشکلی ندارد اما اگر بیشتر از این شد لازم است به متخصص گوارش نوزادان مراجعه شود. نکاتی در رابطه با مدفوع نوزاد وجود دارد که به شرح زیر می باشد:
– سفت و خشک بودن مدفوع نوزاد نشان دهنده کمبود مایعات در بدن او می باشد این می تواند به دلیل تب یا سایر موارد در بدن بیمار باشد.
۲- به نوزادان زیر یکسال شیرگاو ندهید زیرا سبب خشک و سفت شدن مدفوع می شود.
۳- مدفوع سبز رنگ نوزاد به دلیل مصرف زیاد غلات می باشد.
۴- قهوه ای شدن رنگ مدفوع نوزاد می تواند به دلیل خوردن قطره آهن باشد.
۵- اگر در مدفوع نوزاد رگه های خونی مشاهده کردید ممکن است به دلیل مشکلاتی جزیی در مقعد نوزاد باشد.
۶- در صورتی که در مدفوع خون یا مخاط مشاهده می شود ممکن است ناشی از مشکلات روده ای باشد.
۷- زیاد شدن تعداد دفعات دفع کودک و آبکی شدن مدفوع نوزاد می تواند نشانه اسهال باشد که ناشی از عفونت روده ای کودک باشد و یا در اثر تغییر در رژیم غذایی او ایجاد شده باشد.
بیشتر بخوانید : رنگ مدفوع نوزاد
در زمان دفع مدفوع نوزاد به چه چیزی توجه کنیم؟
مدفوع نوزاد باید نرم و قابل دفع باشد . در صورتی که مدفوع نوزاد خشک و سفت باشد یا به سختی دفع شود نشانه یبوست می باشد. مادران لازم است به رنگ و قوام مدفوع نوزاد توجه داشته باشند و در صورتی که نوزاد وزن می گیرد شل بودن مدفوع جای نگرانی ندارد.
نوزاد تازه متولد شده دفع مدفوع بالایی دارد اما پس از ۳-۶ هفته دفع او عادی می شود و تعداد دفعات دفع کمتر خواهد شد. اگر تغییرات ناگهانی و شدید در مدفوع مشاهده کردید باید حتما به پزشک مراجعه کنید.