Search
Close this search box.
دکتر نسرین دوامی » مقالات » بیماری خود ایمنی در کودکان
۶ دقیقه
مدت زمان مطالعه

بیماری خود ایمنی در کودکان

سیستم دفاعی یا همان سیستم ایمنی بدن از انواع گلبول های سفید برای یافتن ارگانیسم های عفونت زا مانند باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها تشکیل شده است. این گلبول های سفید که مجموعه آن ها سیستم ایمنی بدن را تشکیل می دهند عوامل عفونت و آلودگی ها را شناسایی کرده و با آن ها مبارزه می کنند. مثلا نوتروفیل ها     برای مبارزه با باکتری ها و قارچ ها اهمیت بسیاری دارند این در حالی است که لنفوسیت ها عموما با ویروس ها مبارزه می کنند. لنفوسیت های T سلول های آلوده را از بین برده  و لنفوسیت های B آنتی بادی می سازند. بنابراین مجموعه ای از این گلبول ها سبب می شوند تا عامل عفونت از بدن خارج شود. اما گاهی عفونتی در بدن نیست و بدن سالم است و این گلبول ها به ه بخش های سالم بدن حمله می کنند در نتیجه بیماری خود ایمنی ایجاد می شود. این بیماری در کودکان نیز وجود داشته و می تواند سبب اختلالات بسیاری در بدن کودک شود. اگر شما هم می خواهید اطلاعاتی در رابطه با این بیماری کسب کنید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

نقص سیستم ایمنی بدن به چه معناست؟

اختلال خودایمنی و یا نقص سیستم ایمنی بدن را می توان گروهی از بیماری ها دانست که بر اثر غلبه سیستم ایمنی به ارگان های سالم و یا به دلیل عملکرد نادرست سیستم دفاعی بدن به وجود آمده است . این بیماری عموما به صورت ارثی و ژنتیکی انتقال می یابد. هنگامی که کودک متولد می شود این بیماری با او بوده به دلیل نقص ایمنی و مشکلاتی در گلبول های سفید از جمله لنفوسیت های B  و T سیستم ایمنی بدن قادر به مبارزه و برطرف کردن عفونت ها نخواهد بود. این اختلال سبب می شود کودک در برابر عفونت ها و ویروس ها مقاومت خود را از دست داده و سریعتر بیمار شود. اغلب بیماری های نقص ایمنی به معنای کشنده بودن نیست و با تشخیص به موقع و درمان درست قابل کنترل می باشند.

بیماری خود ایمنی چیست؟

در قسمت پیشین به بررسی نقص سیستم ایمنی کودکان پرداختیم. در بیماری خود ایمنی گلبول های سفید دچار نقص یا مشکل نیستند و به درستی کار می کنند اما مشکل اینجاست که این گلبول ها بدن سالم را به عنوان دشمن شناسایی کرده و آماده مبارزه با سلول های سالم بدن می شوند. شدت و میزان این بیماری به نوع بیماری وابسته بوده به طوریکه ممکن است تنها یک عضو از بدن و یا کل بدن را درگیر کند.

علت بیماری خود ایمنی در کودکان چیست؟

علت بیماری خود ایمنی هنوز به طور قطعی مشخص نیست اما برخی عوامل مانند استرس زیاد ، ژنتیک ، قرار گیری در برابر مواد شیمیایی و التهاب می تواند یکی از دلایل بیماری خود ایمنی باشد. ناگفته نماند سبک زندگی نیز در ایجاد این بیماری بی نقش نیست. اگر غذاهای شور و چرب و خوراکی های فرآوری شده زیاد مصرف می کنید باید بدانید که این بیماری در اثر مصرف بیش از حد این مواد غذایی نیز ایجاد می شود. طبق آمار و تحقیقات انجام شده زنان بیش از مردان دچار این بیماری می شوند.

بیماری خود ایمنی نادر بوده و به ندرت افراد را درگیر می کند اما به نظر می رسد به دلیل سبک زندگی غلط این بیماری ها رو به افزایش است.

علائم بیماری خود ایمنی در کودکان چیست؟

همانگونه که در بخش پیشین به آن اشاره شد این بیماری می تواند طیف گسترده ای را شامل شود. با این وجود برخی علائم وجود دارند که در تمامی این بیماری ها یکسان هستند و به شرح زیر می باشند:

  • ریزش موها
  • خستگی
  • مشکلات تمرکزی
  • دردهای عضلانی
  • وجود ضایعات پوستی
  • التهاب و قرمزی در پوست
  • گزگزشدن و بی حس شدن دست و پا

انواع بیماری های خود ایمنی در کودکان

بیماری های خود ایمنی در کودکان در حال حاضر رو به افزایش هستند و طیف وسیعی از بیماری های روز را تشکیل می دهند . برخی از این بیماری ها به شرح زیر می باشند:

درمان بیماری خود ایمنی در کودکان

این بیماری می تواند به شکل های متفاوتی خود را نشان دهد که در بخش فوق تنها به چند نوع از آن ها اشاره شد بنابراین درمان یکسانی برای آن نمی توان در نظر گرفت. علاوه بر آن درمان این بیماری بیشتر از لحاظ کنترل بیماری می باشد. با این وجود برخی از درمان هایی که در بیماری خود ایمنی در کودکان صورت می گیرد به شرح زیر می باشند:

  • داروهای مسکن و ضد التهاب
  • کورتیکواستروئیدها
  • داروهای سرکوب سیستم ایمنی
  • فیزیوتراپی
  • تزریقات
  • جراحی ها

پیشگیری از بیماری خود ایمنی در کودکان

در ابتدای مقاله به این موضوع اشاره شد که این بیماری جنبه وراثتی دارد و برخی عوامل دیگر نیز در آن دخیل هستند. سعی کنید تنقلات شور و مواد کارخانه ای را از دسترس کودکان خارج کنید. فضای آرام و بدون اضطراب برای آن ها فراهم آورید. کودکان را با ورزش و غذاهای سالم آشنا کنید. موارد گفته شده در پیشگیری از بسیاری بیماری ها می توانند موثر باشند.

دکتر دوامی

دکتر نسرین السادات دوامی

متخصص کودکان و نوزادان ایشان درسال ۱۳۶۳ با رتبه ۶۲ کنکور سراسری در رشته پزشکی دانشگاه اصفهان پذیرفته شدند و درسال ۱۳۶۹ پزشکی عمومی را به پایان رساندند و در سال ۱۳۷۷ موفق به کسب رتبه بورد تخصصی کودکان از دانشگاه اصفهان گردید. ایشان پس از فارغ التحصیلی تا کنون در مراکز درمانی مختلف از جمله بیمارستان امیرالمونین و درمانگاه نواب صفوی و همچنین مطب شخصی مشغول به مداوای کودکان بیمار می باشند.

اشتراک گذاشتن مقاله در شبکه های اجتماعی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

درباره مراقبت های بعد از واکسیناسیون کودک

مراقبت های بعد از واکسیناسیون کودک

مراقبت های بعد از واکسیناسیون کودک شامل چه مواردی می‌شود این موضوع یکی از موضوعات مهمی است که باید به آن برای جلوگیری از عوارض جبران ناپذیر دقت کرد. در

ادرار سوختگی کودکان

ادرار سوختگی کودکان

ادرار سوختگی کودکان چه علائمی دارد؟ ادرار سوختگی کودکان، نوعی التهاب پوستی شدید بوده که به صورت نواحی قرمز رنگ و دارای جوش های ریز اندام تناسلی، باسن یا کشاله

بیماری سیاه سرفه در کودکان

بیماری سیاه سرفه چیست و چه طور درمان می‌شود؟ ممکن است این سوالات بعد از شنیدن سیاه سرفه در کودکان برای شما ایجاد شود. با ما همراه باشید تا پاسخ

درمان دررفتگی در نوزادان

درمان دررفتگی در نوزادان

درمان دررفتگی در نوزادان با مداخله زودهنگام برای حصول اطمینان از رشد مناسب استخوان‌های تشکیل دهنده مفصل ران، ضروری است. رشد نامناسب هر یک از دو بخش گوی یا حفره‌ای